Värejä Intian luonnosta!

Mitä olisi elämä ilman värejä? Mitä silkkiset, tuulessa liehuvat huivit, rannalla katseen keräävät pareot, ruskettuneella iholle ihanan kontrastin muodostavat kesämekot?   

Tiesitkö, että synteettiset värit keksittiin vasta 1800-luvulla Englannissa - ja nekin vahingossa! Intiassa on käytetty tuhansia vuosia luonnosta saatavia värejä, ja edelleen niitä käytetään paljon, koska ne ovat sananmukaisesti luonnonmukaisia. Kemialliset värit sen sijaan ovat useimmiten riski vaatteita valmistaville ihmisille ja luonnolle.

Kasvivärjätty  kangas on kaunis, koska väri on yleensä hyvin pehmeä. Saatat miettiä, miksi tämä huivi tai mekko näyttää niin kauniilta, ja sitten saat tietää, että se johtuu luonnonmukaisista väreistä. 

Intiassa ihmiset uskovat, että luonnonmukainen on vaatteen kantajalle kemiallista väriä terveellisempi vaihtoehto.

Intiassa on useita hienoja kankaan värjäystekniikoita, kuten shibori (solmuvärjäys), kalamkari ja ajrakh. Jälkimmäisiä on nyt saatavilla Lazy Lizardin huivien valikoimassa, ainoana Suomessa ja ehkä koko Euroopassa.

Kasvivärjätyistä kankaista ommeltuja mekkoja on tulossa ennen kesää!

Pääsin tutustumaan alkuvuodesta laattapainannan mestariin, kunnianarvoisaan  Dr. Ismail Mohammed Khatriin. Ajrakh-painannan juurien kerrotaan ulottuvan tuhansien vuosien taakse aina Indus-kulttuuriin.

Käsinpainanta ja luonnonmukaisten, kasveista ja mineraaleista saatavien värien käyttö työllistää valtavasti ihmisiä Intian maaseudulla. On värien sekoittajaa, pesijää, puusta tehtävien kuviomuottien suunnittelijaa ja kaivertajaa, sekä tietenkin laattapainajia, jotka kaikki ovat oma ammattikuntansa mestareita ja heidän oppipoikiaan.

Tervetuloa sininen, punainen, keltainen, oranssi, ruskea ja vihreä Intian luonnosta Suomen neidoille!

Koko Kutchin matkakertomuksen voit lukea Lazy Lizardin blogista!

Tutustu ajrakh-tekniikalla värjättyihin huiveihin verkkokaupassa!