Charakkam! Uusia etnisiä kaulakoruja

Rosalind Pereira

Lazy Lizardin valikoimiin on tullut uusia Mayabazaarin koruja Intiasta. Otimme selvää, mikä on tarina ihastuttavien korujen takana.

Mistä Mayabazaar on saanut alkunsa?

Suoritettuaan tutkinnon sosiaalitieteissä Rosalind Pereira päätti, että hän halusi perustaa kansalaisjärjestön, mutta se olisi tehnyt hänet riippuvaiseksi yrityksistä ja hallituksesta varojen saannissa. Sen sijaan hän päätti perustaa pienen yrityksen, jolla olisi samat arvot kuin kansalaisjärjestöllä. Mayabazaar syntyi 1997, ja sen päämääränä oli tuottaa käsintehtyjä koruja, voimaannuttaa korujen tekijöitä ja pitää yllä Intian kuolevia kädentaitoja. Näiden vuosien aikana Mayabazaar on pysynyt uskollisena reilun kaupan ja kestävän kehityksen periaatteille.

Mikä on tarina Mayabazaarin tuotteiden takana?

Rosalind oli tutustunut matkoillaan Lambani-heimoon ja rakastui heidän taidokkaisiin koruihinsa. Käydessään muutaman vuoden kuluttua uudelleen samalla alueella hän järkyttyi huomatessaan, että moni näistä ruohonjuuritason käsityöläisten taidoista oli kuihtumassa pois. Siitä alkoi hänen uransa perinteisten kädentaitojen vaalijana, erityisesti Charakkam-tekniikan, jossa solmitaan käsin tiukkoja pyöreitä solmuja.  Myös erilaiset virkkuutekniikat näkyvät töissämme. Mayabazaarissa jokainen koru kertoo tarinan.

Ketkä tekevät näitä koruja ja missä niitä tehdään? Onko korujen tekemisellä merkitystä intialaisille naisille?

Mayabazaar aloitti yhden käsityöläisen kanssa mutta työllistää nyt 30 perhettä. Virkkuutöitä tekevät sosiaalisesti huono-osaiset naiset Mumbaissa. He saavat taloudellista turvaa ja voivat välttyä liian aikaiselta tai ei-toivotulta avioitumiselta, joka on yleinen Intiassa. Viime aikoina yhä useammat naiset Maharashtran osa-valtiossa ovat alkaneet tehdä virkkuutyötä meille ja ansaitsevat näin rahaa perheilleen. Lisäksi teemme yhteistyötä kansalaisjärjestön kanssa Mumbaissa asunnottomien parissa. Olemme opettaneet nuorille naisille nukentekoa, jolla he saavat tuloa perheilleen.

Vastaukset kysymyksiin kirjoitti Rishaya Mayabazaarista. Kuvassa on Mayabazaarin perustaja Rosalind Pereira. Kuva on otettu reilun kaupan messuilla Delhissä 2014, johon Lazy Lizard osallistui.

Tutustu eettisesti valmistettuihin kaulakoruihin Lazy Lizardin verkkokaupassa

Kaikki Ajankohtaista-jutut