Hamppu vaatteessa

Lazy Lizardin omassa Shanti-mallistossa on käytetty hamppua mm. Lazy-kimonossa. Kysyimme asiantuntijalta hampusta, koska se on monelle meistä uusi materiaali. 47-vuotias Lawrence Serbin on perustanut Hemp tradersin, josta Lazyn hamppu on hankittu  

Hamppu on aika tuntematon materiaali vaatteissa. Minkälainen materiaali hamppu on?
“Hamppu tulee cannabis-kasvista. Ominaisuuksiltaan se muistuttaa pellavaa. Kuitu on yksi kaikkein vahvimmista ja kestävimmistä luonnonkuiduista. Tuote, joka on valmistettu hampusta, kestää vuosia kilpailijoitaan pidempään. Se myös säilyttää muotonsa muita kuituja pidempään eli vaate ei kulahda. Hamppu tunnetaan kestävyydestä, mutta sen mukavuudesta ja tyylikkyydestä ei useinkaan tiedetä. Mitä enemmän vaatetta käyttää, sitä pehmeämmäksi se tulee. Hamppu myös hylkii luonnostaan likaa ja haitallista auringon säteilyä."
"Huokoisuutensa takia hamppu on imukykyinen ja värjääntyy helposti, myös säilyttäen värinsä muita kuituja paremmin. Huokoisena hamppukangas ´hengittää´, joten se tuntuu vilpoisalta lämpimällä säällä. Toisaalta, kun keho lämmittää kuitujen välissä olevaa ilmaa, hamppuvaate tuntuu viileässä säässä mukavan lämpimältä."   

Onko jotain erityistä, mitä hampusta pitää tietää, jos harkitsee hankkivansa vaatteen?
"Hamppu on todella nopeasti kasvava kasvi, tuottaen enemmän kuitua kuin mikään muu. Hamppu tuottaa samansuuruisella alueella 250 % enemmän kuitua kuin puuvilla ja 600 % enemmän kuin pellava. Parhaiten se kasvaa trooppisissa oloissa tai leudonviileässä ilmastossa. Kasvi jättää maan hyvään kuntoon. Kasvin juuret ulottuvat jopa metrin maan sisään suojellen maata valumilta, samalla auttaen säilyttämään samankaltaista pinta- ja pohjamaan rakennetta kuin metsissä. Hamppu ei köyhdytä maata. Lehdet varisevat maahan koko kasvukauden tuottaen hedelmällistä orgaanista materiaalia kasvualustaan ja auttaen maata ylläpitämään kosteuttaan. Jotkut hamppua kasvattavat maanviljelijät ovat kertoneet, että hamppua on pystytty viljelemään samalla paikalla yhtäjaksoisesti jopa yli 100 vuoden ajan."  
     
Miten hamppuvaate pestään?
"Tavallisen vaatteen (Lazyn vaatteet) voi pestä 60 asteessa mutta yleensä 40 asteen konepesu riittää. Hienot käsinkirjaillut tai muuten viimeistellyt hamppuvaatteet olisi pestävä käsin 40 asteessa."

"Lika irtoaa hampusta helposti ja pesun jälkeen vaate on kuin uusi. Jos vaatteessa on tahroja, tahranpoistoainetta voi käyttää ennen pesua. Hamppu myös kuivuu nopeasti, joten rumpukuivausta ei tarvita, eikä huuhteluainetta. Tärkkiä ei tarvita, sillä kankaassa on ryhtiä omasta takaa."    

Lisääntyykö hampun käyttö vaatteissa? Paljonko te myytte vuodessa?
"Hampun käyttö vaatteissa on selvässä kasvussa. Me myymme vuodessa 52000-100000 metriä."

Lazy Lizard tarjoaa myöhemmin hamppuneuleesta tehtyjä vaatteita. Miten hamppu sopii Pohjolan viileään säähän?
"Se on lämmintä ja mukavaa käyttää talvella."

Miksi hamppu on vaatteissa kalliimpi materiaali kuin puuvilla?
"Puuvillaa viljellään paljon enemmän, joten puuvilla saa suuren tuotannon edut, jotka laskevat yksikkökustannuksia. Puuvillan kasvatusta myös tuetaan taloudellisesti toisin kuin hampun tuotantoa."

Miksi työskentelet vain hampun kanssa?
"Haluan edistää hamppukankaan käyttöä ekologisista syistä."

Lawrence Serbin on työskennellyt hampun parissa 23 vuotta ja asuu nyt Los Angelesissa Kaliforniassa. Shanti-mallistossa on käytetty hamppua, pellavaa ja silkkiä.