"Learning by doing"

Intian Rajasthanissa, vuorten keskellä, sijaitsee ihana järvien kaupunki Udaipur. Tutustuin Udaipurissa Madhu Dethaan. Harteillaan hänellä oli huivi, joka oli ehkä kaunein, jonka olen elämäni aikana nähnyt.

Käsityötraditiot ovat säilyneet Intiassa hyvin. Erityisesti naiset kunnostautuvat taidokkaassa kirjailussa. Käsitöistä naiset saavat tuloja, jotka muuten ovat köyhässä ja rutikuivassa Rajasthanissa kiven takana.

Madhu on johtanut lähes kymmenen vuotta naisten osuuskuntaa Sadhnaa, johon kuuluu puolen sataa ryhmää yli kymmenessä eri kylässä. Tarkoituksena on vahvistaa ja voimaannuttaa maaseudun naisia sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

"Miesten oli ensin vaikeaa hyväksyä, että naiset alkoivat toimia osuuskunnassa. Kun he huomasivat, että naiset saivat työstä tuloa ja lapsille oli mahdollista hankkia koulutusta rahalla, miehet hyväksyivät naisten toiminnan", Madhu kertoo hymyillen.

Naiset ovat puolestaan kertoneet, että lähtiessään kotoa muiden naisten pariin heistä tuntuu kuin he pääsisivät lomalle. Kotityöt ovat perinteisesti naisten harteilla.

Osuuskunnan kautta naisten taitoja harjaannutetaan ja he oppivat uutta. Madhu kertoo, että osuuskunnan jäsenet kuuluvat pääosin syrjittyihin adivasi-heimoihin.

"Osuuskunnan kautta vakuututamme perheet, parannamme naisten asuinoloja ja jos perheissä on ongelmia, tarjoamme niihin ammattiapua."

Osuuskunta järjestää useita kertoja vuodessa workshopeja, joissa ideoidaan uusia tuotteita, Madhun sanoin "learning by doing".

Osuuskunta on saanut virallisen Fair trade –tunnuksen, mistä kaikki iloitsevat.

Tutustu Sadhnan tuotteisiiin Lazy Lizardin verkkokaupassa

Kaikki Ajankohtaista-jutut