Prema luo perinteisestä uutta

Kaikki alkoi rakkaudesta perinteisiin intialaisiin kankaisiin. Prema Isaac harrasti klassista intialaista tanssia, kun ystävättären äiti lahjoitti hänelle sarin. "Tämä on intialainen tapa elää, mutta se ei ehkä ole minun tapani", Prema pohti.

Hän leikkeli kangasta ja ompeli siitä itselleen mekon. "Tästä alkoi Rangoli-merkin tarina 1999", Prema kertoo valoisassa studiossaan. "Vähitellen kokoelma laajeni ja syntyi Rangoli. Se perustuu muodin, perinteisten kankaiden ja käsityötradition yhdistämiseen."

Prema kertoo suhtautuvansa intohimoisesti Rangoliin, mutta hän on opetellut kaikki asiat tyhjästä. Firma on saanut kehittyä hitaasti.

Prema kertoo, että tärkeintä on ilo, joka syntyy, kun kankaita valmistetaan ja värjätään Intiassa perinteisin menetelmin kylissä, joissa niin on tehty satoja vuosia. "Rangoli juhlii värejä, jotka ovat Intia."

Vaatteiden valmistusprosessia Prema kuvaa intiimiksi, sillä jokainen vaatekappale leikataan ja ommellaan tehtaassa erikseen. Miehet käyttävät ompelukoneita ja naiset tekevät kirjailuja istuen perinteisesti ringissä pöytien ympärillä.

"Tiimiimme kuuluu 21 työntekijää ja haluamme tehdä laatua. Olen sanonut, että jokaiseen vaatteeseen tulee käyttää se aika, joka sen kunnolliseen valmistamiseen menee", Prema kertoo.

Rangoli sijaitsee Aurovillessa. Siellä eri puolilta maailmaa tulleet ihmiset yrittävät vaalia henkisiä arvoja. Jos etsit mielenkiintoista matkakohdetta, Auroville on varmasti sellainen.

Rangolin työntekijät tulevat läheisistä kylistä. Prema kertoo, että hän haluaa tiiminsä olevan kuin yhtä perhettä ja nauttivan työnteosta.

Työaika tehtaassa on puoli yhdeksästä viiteen. Työpäivän katkaisevat tunnin ruokatauko. Intiassa käydään töissä myös lauantaisin, mutta Rangolissa työntekijöille annetaan kaksi ylimääräistä vapaata kuukaudessa. Lisäksi työntekijät on vakuutettu ja heille on luotu eläkejärjestelmä.

"Työntekijät saavat vuosittain kahden viikon loman ja lomarahaa. Lisäksi me järjestämme yhteisiä retkiä retkirahoillamme", Prema kertoo.

On helppo uskoa Rangolin olevan vastuullinen työnantaja ja viiden tehtaalla vietetyn päivän jälkeen tuntuu, kuin tehtaasta olisi tullut toinen koti.

Hyppään taloudesta vastaavan Arunin mopon selkään ja lähdemme viilettämään hiekkateitä pitkin. Haluan tuoda Suomeen Rangolin vastuullista tuotantoa. Kun katson sari-kankailla koristeltuja toppeja, muistan työntekijät, jotka ovat kokoontuneet juomaan teetä pihalla olevan katoksen alle. Hulmuavissa hameissa henkii suunnittelija Premasta säteilevä lämpö ja ilo.

Tutustu Rangolin tuotteisiin Lazy Lizardin verkkokaupassa

Kaikki Ajankohtaista-jutut