Miksi rakastan Intiaa: Hullunkuriset autot

Taksi

Olen lukenut kaikki Vish Puri -dekkarit. Hän on itseään täynnä oleva yksityisetsivä, jonka on luonut Intiassa asuva Tarquin Hall. Hän kävi hiljattain Suomessakin kertomassa dekkareistaan.  

Vish Puri on niin hirveä, ettei häntä voi olla rakastamatta. Mutta vielä hirveämpi on hänen vainonsa, joka aika ajoin pakottaa Purin laihdutuskuurille. Puri kun rakastaa elämän nautintoja, hyvää ruokaa ja juomaa.

Fyysistä liikkumista hän vihaa ja jos hän tilaa taksin, sen on ehdottomasti oltava Ambassador. Tämä teiden kuningatar on yleinen takseissa. Se kuuluu myös minun ehdottomiin suosikkeihini, sillä se on usein valkoinen ja muita autoja muodokkaampi.

Ambassador

Ajoimme kerran Ambassadorilla Pondicherrysta Chennaihin. Autoja tuli vastaan ja ohi hirvittävällä nopeudella ja seassa kaasuttelivat mopot. Kumppanini ei voinut muuta kun painaa kauhuissaan päänsä alas, sillä Ambassadoreissa ei ole turvavöitä.

Ei, en halua leikkiä diplomaattia enkä haikailla siirtomaa-aikoja (Hindustan Ambassador pohjautuu brittiläiseen Morris Oxford -merkkiin), mutta tunnen itseni auton takapenkillä jotenkin herraskaiseksi. Takapenkillä heiluessa tulee irtipäästämisen tunne. Täältä tullaan elämä!     

Ruuhkaa

Kuorma-autot ovat ihan omanlaisiaan Intiassa. Niissä on värikkäitä kuvia ja hyvän päivän toivotuksia, jotka saavat aina hyvälle tuulelle. Tuntuu kuin Intian rekkakuskit olisivat jääneet 60-luvun hippiaikaan. Tähän Intiassa moni rakastuukin. Yhdellä silmäyksellä näkee enemmän kuin kotona koko päivänä. Värit syöksyvät verkkokalvolle.

Kuorma-auto Jodhpurissa

Mopotaksit kuuluvat olennaisesti katukuvaan. Mumbaissa ne tosin on kielletty. Olen ajanut lukemattomia matkoja niillä, ja ihaillut kuskien neuvokkuutta isompien ja röyhkeämpien autojen keskellä.  Miten liukkaasti he tökkäisevätkin peltipurtilonsa juuri siihen pieneen rakoon kahden ökyauton väliin!

Mopotaksin kyydissä näkee läheltä paikkoja, joihin ei ehkä ikinä löytäisi tai muuten pääsisi. Usein kuljettajat innostuvat ulkomaalaisesta leidistä niin, että oikein hihkuvat palveluintoa.  Itsekin voi kuvitella olevansa jälleen lapsi ja huristelevansa Linnanmäen autoissa.

Bussi Kochissa

Bussimatkailu on ihan omanlaistaan hupia. Intialaisia syytetään usein tehottomuudesta, mutta viime reissulla ihailin Keralassa julkisen liikenteen toimintaa.  Kun bussi kaarsi pysäkille, ovella seisova mies auttoi ja osin myös tuuppi matkustajat bussiin. Sen jälkeen hän soitti kelloa, jolloin kuski lähti ripeästi liikkeelle. Kun uusi pysäkki tuli, mies auttoi ja osin tuuppi matkustajat ulos ja veti uudet sisään. Siinä ei kauaa nokka tuhissut!                            

Vish Purin nettisivut

Mopoillaan!

Poljetaan

Köyhän mopo

Vauhtia

Kuljetusta

Hyvästi Pondecherry