Neela - sininen

Välillä mietin, millaisia mainoslauseita käyttäisin Lazy Lizardin vaatteista. Mainoslauseiden tarkoitushan on joten ylevöittää vaatekaapin sisältö, samalla tavalla kuin tamponi-mainoksissa tamponi saa meidät muuttumaan luokan suositummiksi tytöiksi, tuoksumaan ruusulta ja lentämään (asiaa ihmetteli eräs miespuolinen työkaverini eilen). Miksei voidaan vaan sanoa, että kuukautissuoja. Piste.

Ihailen joidenkin vaatevalmistajien nettikauppoja, kun he ovat saaneet vaatteet kuulostamaan niin hienostuneilta. Mitä minä haluaisin kertoa omista vaatteistani. Kerron tietenkin siitä, mistä koko putiikki alkoi. Matkustin Intiaan ja tapahtui hurahtaminen. Nyt matkustan joka vuosi Intiaan. Mitä muuta?

Jos kirjoittaisin, että haluan hintojen sopivan tavallisen palkansaajan kukkarolle, se kuulostaisi jotenkin 70-lukulaiselta. En halua, että Antti Rinteen naama tulee mieleen, kun te ajattelette Lazy Lizardia.

No, nyt ovat uudet tamineet saapuneet kauppaan! Olen antanut uudelle Lazy Lizardin kokoelmalle nimen Neela. Se tarkoittaa hindiksi sinistä.

Edellinen mallisto Shanti sai inspiraationsa Udaipurista, satumaisen kauniista, peilityynen järven ja vuorten ympäröimästä kaupungista Pohjois-Intiassa. Neelaa puolestaan inspiroi Pondicherry.

Mitä Pondicherrysta voi sanoa? Se on varsin erikoinen kaupunki Etelä-Intiassa meren rannalla. Jos haluaa mennä ensimmäistä kertaa Intiaan, ja pelkää saavansa kulttuurisokin, Pondicherry voisi olla oikea aloituspaikka. Se on hienostunut.

Kaupungissa on joki, jonka toisella puolella on siirtomaavaikutteinen osa kaupunkia ja toisella puolella….no sieltä alkaa tuttu kaaosmainen meininki.

Merenpuoleinen osa on täynnä ranskalaisvaikutteisia ihania huviloita, koristeellisten porttien yläpuolella kukkivia köynnöksiä, kepeitä kahviloita ja upeita, hieman boheemeja putiikkeja. Kaduilla käyskentelee paljon turisteja, etenkin ranskalaisia, jotka ovat tulleet muistelemaan suuruuden aikoja.

Kun istuu rannalla olevassa kahvilassa ja tilaa tarjoilijalta latten, ja antaa tuulen tuivertaa hiuksia, tulee sellainen olo, että on siirtynyt ajassa taaksepäin jonnekin menneeseen aikaan. Rantabulevardilla mies työntää puisia kärryjä, joista hän myy kookospähkinöitä. Tuossa taas taiteilija myy akvarellejaan. Tässä uinuvassa lomakaupungissa voisi melkein kuvitella Neiti Marplen astuvan sisään ja suuntaavan kakkulansa johonkin kalseaan upseeriin, jolla on epäilyttävän nuori ja hehkeä vaimo…

Pondicherryssa todella sielu lepää. Päivät kuluvat ranskaksi nimettyjä katuja kävellen, jotka ovat ihmeen hiljaisia.  Autoja on nimittäin kielletty tööttäilemästä oikein erillisillä kylteillä.

Lazy Lizardin Neela-kokoelman sininen väri on peräisin indigo-kasvista, jonka nimi on Indigofera Tinctoria.  Aurovillessa lähellä Pondicherrya on Jesus-niminen mies, jonka intohimona on luonnonmukainen kankaiden värjäys. Tutustuin hänen pajaansa viime vuoden lokakuussa jokavuotisella Intian matkallani.

Jesus on kertonut, että luonnonmukainen värjäys on paitsi ekologinen myös sosiaalisesti tärkeä asia Intiassa. Se antaa työtä naisille, jotka keräävät värjäyksessä käytettäviä kasveja. Sitä tehdään pienissä, maaseudulla sijaitsevissa pajoissa ilman suurtuotannon kiireitä. Jesuksen isännöimällä pajallakin työskentelee vain reilu kymmenkunta ihmistä. 

Talojen seinissä  kuulemma käytetään indigoa senkin vuoksi, että se karkottaa hyttysiä. Esimerkiksi Jodhpurin kaupunki on täynnä sinisiä taloja. 

Luonnonmukaisilla väreillä sanotaan olevan lisäksi yhtymäkohtia Ayurvedaan. Väreillä katsotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia ja siksi kankaiden painajilla Rajasthanissa on sanonta ”jisme rang hai usme dawai hai” – ”mikä sisältää väriä sisältää myös lääkettä”.

En ole itse ehtinyt vielä perehtyä tarkemmin asiaan, mutta itse paja oli ihana kokemus. Oli jotenkin huikaisevaa nähdä, miten väriä oikeasti hämmennellään maassa olevissa sammioissa. Ja että kaikki eri värit ovat peräisin eri kasveista!

 Muistan vieläkin vanhan miehen, joka silitti pajassa valmistettuja lounge-vaatteita isolla metallisella silitysraudalla. Minulle kerrottiin, ettei tämä halua käyttää sähköllä toimivaa silitysrautaa. Intia on todella maa, jossa halutaan pitää kiinni perinteistä. Se on kunnioitettava asia.

Sinisiä hetkiä Lazy Lizardin Neela-kokoelman parissa! Ensimmäistä kertaa teetämme omia Suomessa suunniteltuja malleja Intiassa, ja tietenkin vain paikoissa, joissa kunnioitetaan ihmisoikeuksia. 

PS. Saattaa muuten olla, että Lazy Lizard avaa oman pienen putiikin Helsingin Sörnäisiin elokuussa. Siitä tulee tietoa sitten!

Pondicherry

Pondicherryn rantaa

Kookospähkinöiden myyjiä Pondissa

Pondin katukuvaa

Pondin kauppoja

Pondin huvila

Pondi

Mies silittää Tamil Nadussa

Sininen hetki